fbpx

Kurutulmuş Meyveler

 

Meyvelerin mevsiminde kurutularak saklanması yüzyıllardır süregelen geleneksel bir yöntemdir. Besin değerleri yüksek olan kuru meyveler tam anlamıyla şifa deposudur. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdiği yüzde 90 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi ile elde edilmektedir. Bu işlem ile içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve böylece dayanıklılıkları artar. Günümüzde tüketimi gittikçe artan kuru meyveler özellikle kış mevsimlerinde tercih edilmektedir.

Lif açısından zengin olan bu kuru meyveler aynı zamanda vazgeçilmez bir ara öğün ve tatlı krizlerine sağlıklı bir alternatiftir. Kuru meyve çeşitlerine bağlı olarak her birinin farklı besin değerleri mevcuttur. Kuru meyvelerle vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin büyük bir çoğunluğu karşılanabilir.Meyveler, içerisine yağ ya da şeker eklenmeden tamamen doğal yollarla kurutulmalı ve uygun koşullarda saklanmalıdır.

Kuru meyveler yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu nedenle özellikle grip salgınlarında bağışıklığı güçlendirir. En faydalı kuru meyvelerin başında kayısı gelir. Kayısının ardındansa incir, erik, elma ve üzüm yer almaktadır. Bu endüstrinin gelişmesiyle birlikte tropikal meyveler de kurutulmaya başlanmıştır.